Algemene informatie Jazzdans
Opbouw van de les
Globaal bestaat elke les uit drie delen: een warming-up in de vorm van een eenvoudig dansje op de plek, door de zaal of een warming-up spel. Daarna komen er een aantal oefeningen aan bod. Daarin worden de spieren gerekt en lenig gemaakt, waardoor de danser leniger wordt en beter kan dansen. Ook worden zo de spieren warm gemaakt voor de rest van de les. De lesopbouw is per groep natuurlijk verschillend. Bij de oudste groepen zit er in elke les een stuk techniek, lenigheid en kracht. Bij de jongste groepen wordt jazzdans meer spelenderwijs aangeleerd.

Muziek
In de lessen worden allerlei soorten muziek gebruikt. Hits van het moment of liedjes die niemand kent, langzame muziek of juist hele snelle muziek, liedjes waarin gezongen wordt of alleen instrumentale nummers. De lessen worden zo afwisselend mogelijk gemaakt.
Als er een uitvoering of een wedstrijd aan komt, dan wordt die dans extra vaak geoefend in de les om de dans bij het optreden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Oefeningen
De oefeningen worden gedaan om de spieren te verstevigen (bijv. bovenbeen- en buikspieren) en om een goede danshouding te krijgen (bijv. tendu’s). In dit gedeelte van de les worden ook de jazztechnieken goed geoefend (bijvoorbeeld pirouetten, sprongen en de hinge). Vooral bij de jongste groepen, maar ook wel eens bij de oudere groepen, worden er dansexpressie-oefeningen gedaan. Soms zingen de kinderen er zelfs bij!

De dans
Halverwege de les wordt er aan de dans gewerkt. Dit kan een dans zijn voor een demonstratie (Demogyjada), een wedstrijd of gewoon voor het leuke, omdat de muziek waarop gedanst wordt op dat moment helemaal in is. In de dansen zijn natuurlijk ook de laatste trends te zien. In de jazzdansen komen bekende bewegingen uit de (originele) jazzdans naar voren, zoals chassees, isolaties, pas de bourrees en kick ball changes naar voren. Maar ook verschillende elementen uit de klassieke of moderne dans worden erin verwerkt. Dat is het geval vooral bij de oudere groepen. Bij de jongere groepen wordt de les ook afgesloten met een dansspelletje.

Kledingvoorschriften
Zie kledingvoorschriften